Ki a főnök hát a háznál?

 2010.12.06. 20:26

Sohasem segít otthon? Felteszi a lábát. TV-t néz és sörözik közben? Netalántán még böfög is hozzá? Révedő tekintettel elnéz a mosatlan edények felett, a focimeccset bámulva? Ilyen és ehhez hasonló sztereotípiáktól hemzsegnek a különböző médiumok. De nem kell olyan messzire menni, a bankban sorban állás közben is hallhatunk efféle megjegyzéseket a férfiakról. Hidd el, hogy van megoldás.Sokat dolgozol, a gyerekeket viszed iskolába, szakkörre, nyelvórára, sportolni - hazaérve pedig a házimunkáért is te felelsz? Elsősorban hölgyeknek ajánlom ezt a bejegyzést, de nem fogok megharagudni érte ha elolvassa egy két hímnemű egyed is. 

Engedd el a sztereotípiákat!

Nem biztos, hogy azért nem segít mert nem akar. Lehet, hogy egyszerűen így tanulta otthon, ezt látta a TV-ben és így ez rögzült be neki. Aztán azon is elgondolkodhatsz, hogy vajon te megengedted neki, hogy segítsen neked? Említetted egyáltalán, hogy szükséged lenne segítségre? Vajon adsz esélyt a férjednek arra, hogy segítsen? Át mered adni a stafétabotot? Sok nő esik abba a hibába, hogy nem meri átadni a főnökségét, nem meri a családi fészek őrzőjének címét megosztani. Oszd meg nyugodtan a főnökségedet - ettől még te leszel, aki a békét, a meghittséget hozza a családba.

Kérj segítséget!

Kérd és megadatik, halljuk sokszor. Hidd el, hogy valóban működik. Mindenki tudja a családban hogy egészen biztosan te vagy az aki a legszebben takarít (hiszen már annyiszor csináltad). Most hagyd, hogy ők is megpróbálják. Mesélj az érzéseidről, hogy nehéz neked egyedül mindent megcsinálni. Kérj tőlük segítséget. Nem kell erőltetned bizonyos munkafázisokat, például ha a férjed utál mosogatni, akkor ne azt osztd ki rá, döntsétek el együtt ki mit fog csinálni.

Írj listát

Írjatok listát a teendőkről. Együtt sokkal jobb móka. Vásárlás, takarítás, díszítés, sütés-főzés. Ki mit mikor csinál, mit vállal át, mit végeztek együtt stb. Hidd el sokkal jobb, ha együtt leülve megbeszélitek, ki mit szeretne például a karácsonyi menüben látni. Kinek milyen ötlete van a karácsonyi dekorációra, gyermekidet például megbízhatod azzal, hogy keressenek új érdekes recepteket az interneten-úgyis szeretnek böngészni, így kiélhetik magukat. Képzeld el, hogy milyen jó lesz látni már a gondolat megszületésétől a sütemény elkészülést. Receptkiválasztás, együtt hozzávalóvásárlás, együtt sütés, majd mosogatás és a mű elfogyasztása. Ha látja gyermeked, hogyan megy végbe a folyamat, akkor sokkal szívesebben segít majd neked.

Légy csapatjátékos.

Sokat írnak a csapatmunkáról például a vezetői tanfolyamokon.  Ha főnök (családanya) vagy akkor is át kell tudnod adni a munkáét a munkatársaidnak, mert egyedül nem lehet mindent győzni. Ráadásul sokkal több jó ötlet valósulhat meg, ha a családtagjaid véleményét is megkérdezed. Együtt sokkal könnyebb hidd el. Ne nyavalyogj azon, hogy senki sem segít otthon, ha néhanapján segítenek és te mindent kritizálsz mindenbe beleszólsz. Ne kritizáld őket folyton folyvást, örülj neki hogy segítenek.

Engedni kell, hogy hibákat vétsenek. Ha koszos marad az az edény, hát koszos marad (esetleg stikában elmoshatod, ha senki nem látja). Add meg az esélyt arra, hogy megtanulja a családod, hogy mit hogyan kell csinálni. Arról már nem is beszélve, hogyha ők is segítenek akkor egész biztos hogy jobban fogják becsülni az eredményt.  Ha nem tökéletes a portalanítás, rá se ránts, ne kötekedj. Ha túl lassan mos fel a szerelmed, meg se lásd. Örülj neki, hogy megpróbálja és hagyd hogy hibázzon. Ha nem hagyod hogy hibázzon, akkor sosem fogja megtanulni hogy hogyan kell és akkor örökre a te feladatod lesz, ráadásul az önbizalma is csökkenni fog.

Dicsérj!

Az előbb már írtam az önbizalomról, de muszáj hangsúlyozni mert nagyon fontos. Ne vedd el a családod önbizalmát azzal, hogy kritizálod a munkájukat, ezzel csak elveszed a kedvüket. Erősítsd őket inkább. Köszönd meg a segítségüket, mondd el nekik, milyen fontos neked, hogy ezt megtették.

Terjeszd az igét

Igenis vállad fel azt, hogy létezik olyan nő aki át meri adni ezeket a feladatokat a férjének. Létezik olyan nő, aki a családjával karöltve takarít, mos, főz, készíti el a családi vacsorát. Sok családnál így van ez ma is hidd el, csak nem beszélnek róla. Egyszer egy férfiismerősöm súgta meg nekem, hogy ő bizony szokott mosogatni és takarítani, segíteni a feleségének, de erről sosem beszél senki előtt. Ő maga kérte a feleségét, hogy ne meséljen erről senkinek, mert félt, hogy férfiatlannak „papucsnak” tartják érte. Ne hallgassunk tovább. Legyél férfi vagy nő mindenképpen meséld el másoknak is, hogy milyen jó volt karácsonyi zenére együtt sütni főzni a konyhában a családdal. Mondd el mindenkinek, hogy a sülő kalács illatával a szívetekben beszélgettetek egymással és együtt ünnepeltetek.

Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek. Kívánom, hogy meghitten teljenek az ünnepek. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon hamarosan újabb tippeket kaphattok majd.

Szeretettel:

Kapcsolatangyal

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapcsolatangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr1002497908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása