Kedves olvasó, ne gondold a cím láttán, hogy vissza akarom küldeni a teremtés koronáit az őskorba. Nem nekik igenis itt van a helyük velünk nőkkel, a teremtés királynőivel. Egy szerelmi problémára és megoldására szeretném felhívni a figyelmedet.

Nemrég hallottam valahol ezt a történetet és mindenképpen meg akartam osztani veletek.Egy hölgy nagyon-nagyon megharagudott a férjére és úgy gondolta, hogy megbünteti. Hogyan? Hát úgy hogy nem szól hozzá.

Egy különösen nehéz irodai nap után hazament a férj fáradtan, elvonult a tv elé, szótlanul kapcsolgatta a csatornákat. A feleség nem szólt hozzá (na itt a hölgyolvasók már egyből tudják hogy egy büntetésről van szó.) Eltelt így pár nap és a férfi egyre nyugodtabb lett, nem tudta mivel érdemelte ki ezt a nyugalmat, ami otthon körbeveszi. Nem piszkálja senki, van ideje pihenni. Milyen jó is lenne, ha mindig így lenne-gondolta. Vajon mivel érdemeltem ki, hogy ennyi szabad percet és nyugalmat kapok?

Pár nap múlva, amikor nem akart a feleség vele szeretkezni akkor jött rá, hogy valami probléma lehet, de nem értette a dolgot, hiszen eddig minden rendben volt köztük, nyugalom honolt otthon és béke. Szerintetek ez jó konfliktuskezelési megoldás volt?

Lássuk csak mi is történt?

A férfi és a nő különbözőképpen oldja meg a problémáit. A férfiak nagy része, munka vagy bármilyen megerőltető foglalatosság után szeret kikapcsolódni. Ők úgy kapcsolódnak ki, hogy elvonulnak a barlangjukba, hogy kicsit egyedül lehessenek. Kell nekik egy kis idő, amíg kifújják magukat, amíg egyedül, csendben lehetnek. Ilyenkor ők nem gondolkodnak a napi problémákon. A barlang lehet egy külön szoba, egy kanapé esetleg a számítógép elé vonulnak vagy ha erre nincsen lehetőségük akkor csak ott maradnak ahol vannak, de egy szót sem szólnak. Ehhez képest a nők úgy kapcsolódnak ki egy fárasztó nap után ha hazaérnek, hogy elmesélnek minden problémát, minden dolgot ami velük történt. Szeretnék megosztani a párjukkal, családjukkal az eseményeket. A két erő ilyenkor egymásnak feszül és nagyon erős konfliktusforrás lehet. Problémákat okozhat az, ha nem tudjuk egymásról azt kinek mire van szüksége.

A fenti példában az történt, hogy a férj eddig megszokta hogy hazamegy és egyből záporoznak rá a kérések, vidd le a szemetet, miért nem csináltad ezt vagy azt stb. A nő pedig megszokta hogy beszél folyamatosan, így adja le a feszültségét. A férfinek az hogy most hagyták elvonulni egy jutalom volt. A nő viszont pont azzal akarta büntetni a férjét, hogy nem szól hozzá, kiközösíti, kizárja az életéből.

Ott követték el a hibát, hogy nem kommunikáltak megfelelően egymással. Nem figyeltek igazán egymásra. Ha figyeltek volna tudták volna, hogy mi a probléma forrása. A nő nem mondta meg kerek perec a baját, csak sunnyogott. Napokig ferde szemmel nézett a férjére ő pedig nem tudta a mi a baj, Sőt még csak nem is érzékelte a problémát. Saját magát emésztett és tulajdonképpen saját magát büntette azzal, hogy mérgelődött és ráadásul nem volt kivel megosztania az életének momentumait. Higgyétek el a férjetek, barátotok foglalkozik a ti problémáitokkal, csak másként mutatja ki ezt, mit ti.

Ennek a szerelmi problémának az egyik lehetséges megoldása:

Hazamegy a férj, köszönti a feleségét majd beül a tv elé. Igen igen ilyenkor nehéz megállni azt hogy ne rohanjuk le és árasszuk el a napi dolgokkal, de higgyétek el, jobb várni kell egy kicsit. Hogy miért? Azért mert tiszteletben tartjuk azt, hogy pihenni szeretne. Na meg nem jobb egy feszültségmentes férfival beszélgetni? Tehát elvonult - Ilyenkor a férfi mit gondol? – (ha már tudja hogy párjának mire van szüksége) akkor elvonul pár percre, esetleg egy órára, de közben tudja hogy a felesége várja őt, szüksége van rá. Hidd el ha pihent egy kicsit, akkor majd beszélgettek. A férj mondhatja akár ezt is: Drágám, látom hogy beszélgetésre van szükséged, most kicsit félrevonulok, de aztán visszajövök és megbeszéljük – jó lesz így?

Ráadásul a nő már alig várja hogy hazaérjen a szerelme és rendkívül feszíti már a sok mondanivaló, na ez meg különösen fárasztó egy átlagos férfi számára. Kell neki pár perc amíg feltöltődik otthon, adjuk meg ezt neki. A férjetek nem titeket akar büntetni azzal, hogy elvonul. Egyszerűen nem is tudja hogy ezzel megbánt titeket. Aztán a nő is kifejezheti azt, hogy mire vágyik: Drágám, kérlek beszélgess velem egy kicsit, vagy legalább hallgass meg. A lényeg az hogy fejezzék ki egymásnak hogy mit akartok a másiktól, mire van szükségetek. Úgy tegyétek ezt hogy a másik is értse. Legyetek egyértelműek, így hatékony lehet a szerelmi életetek problémáinak megoldása.

Összefoglalás

  • A férfinak szüksége van pár perc az elvonulásra-adjuk ezt meg neki.
  • A nőnek szüksége van arra, hogy meghallgassák-férfiak ezt fogadjátok el és tegyetek neki eleget
  • Mondjátok el egymásnak, hogy mire van szükségetek a szerelmi életetekben
  • Fejezzétek ki a szükségleteiteket egymásnak, majd alkossátok meg a saját otthoni megérkezési rituálétokat. Sok sikert!

Ha nem akarsz lemaradni egyetlen bejegyzésről sem, akkor iratkozz fel az ingyenes blogértesítőre. Kattints ide

 

Címkék: kommunikáció szerelem probléma párkapcsolati megoldása konfliktuskezelés

A bejegyzés trackback címe:

https://kapcsolatangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr182699611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S@ti 2011.03.06. 10:50:37

Nagyon helyes meglátások, valóban előfordul az, hogy egy sűrű nap után egyedül akarok lenni és ki akarom fújni magam, kikapcsolni az agyamat és játszani vagy netezgetni kezdek.

Fontos, hogy ezt megértse a szerelmünk is! Ha kimondja mindenki amit akar, és nincs belőle sértődés, akkor semmi probléma ezzel :-)
süti beállítások módosítása